ההיסטריה לוויסטריה! - 9 נקודות ׳הסתגלות׳ לאביב בברלין
אז אם עוד לא הסתגלתם לאביב החמקמק של ברלין, כדאי לכם להמשיך לקרוא… ואם תקראו עד הסוף-הסוף, יחכה לכם ״Wild Card״!
נכון שלא הספיקו לחלוף להם שבועיים-שלושה מאז פריחת הסאקורה (השם היפני לעץ הנוי דובדבן), או בשמו הרווח - Cherry Blossom, אשר צבע את העיר בגווני ורוד, והעיר ברלין כבר עברה מטמורפוזה נוספת ונצבעה מחדש, והפעם בגוונים של סגול. פריחה זו, ששמה ״וויסטריה״, מגיעה אלינו באביב והינה אחת מסגולות ברלין, תרתי-משמע. פרחי הוויסטריה (וגם הלילך, אך נדבוק בוויסטריה בפוסט זה) החלו לפרוח ונמצאים בכל חור (פשוטו כמשמעו) - אם בגני-נוי, פאטיו של בניינים, או ברחבי העיר חובקים (אך לפעמים גם חונקים, כמו שתוכלו ללמוד מהסרטון הקצר המקושר מטה על הצמח) בניינים ומרפסות. אני מעריצה אותם ומסתובבת בחוצות העיר בתקווה לעבור לידם. בשל האפקט הויזואלי המרשים וריח משכר החושים של פרח זה, ובניגוד לסאקורה שמקבלת כל שנה אובר-פבליסיטי, החלטתי לפרגן באביב זה דווקא לוויסטריה, בתקווה שנעלה את המודעות אליה ו׳נסגל׳ לעצמינו סיבה חדשה לשיטוט בעיר!
בהמשך אחלוק איתכם 10 נקודות בעיר בהן תוכלו להתרשם בעצמכם מסגולות הפרח המופלא, אך לפני כן, הנה כמה עובדות כלליות על הצמח:
הוויסטריה הינה צמח מטפס וריחני ממשפחת הקטניות (כגון: אפונה, שעועית, עדשים ותלתן) ובעלת 10 מינים. היא אהובה על רבים ומקשטת מבנים, פרגולות ועצים בכלל, ומרפסות רבות בברלין בפרט. היא קיימת בסין, קוריאה ויפן כבר למעלה מ -2000 שנה והובאה לאירופה בשנת 1816 על ידי גבר אנגלי שככל הנראה ביקר אצל סוחר סיני עשיר שהיתה לו פרגולה מכוסה בוויסטריה פורחת וביקש כמה שתילים מה''גפן הסגולה'' אותה לקח בחזרה לאנגליה, משם התפשטה לגנים רבים באירופה. הצמח קרוי על שם ד"ר קספר ויסטאר, פרופסור לאנטומיה ואנתרופולוג אמריקאי ממוצא גרמני.
הפרחים שלה פורחים באביב בצורת אשכולות גדולים וצנוחים בצבע לילך או סגול-כחלחל פסטלי. לאחר הפריחה נשאר תרמיל חום דמוי שעועית על הצמח עד החורף. במפתיע, כל חלקי צמח הויסטריה מכילים חומרים הנקראים לקטין וויסטרין, הרעילים לבעלי חיים ובני אדם. רעלים אלה יכולים לגרום לכל דבר החל מבחילות ושלשולים עד מוות אם הם נצרכים בכמויות גדולות.
המלצת המשוררת: על מנת להנות מהם ולהשאר עם טעם טוב בפה (לא ליטראלי!), השתמשו בעיקר בחוש הריח והראיה והשתדלו להמנע מאכילתם ומליטוף יתר. עובדה מרהיבה נוספת היא שניתן להבדיל בין שני המינים הפופולרים ביותר של הצמח, היפני והסיני, על ידי אופן הטיפוס. במבט על העץ מלמעלה, אם הצמח מחבט את גבעוליו בכיוון השעון זוהי ווויסטריה יפנית (W. floribunda), ואם נגד כיוון השעון, זוהי וויסטריה סינית (W. sinensis). אם הסתקרנתם - תוכלו לצפות בכך בוידאו המקושר מטה.
והנה הגענו לרגע המיוחל, נקודות התצפית על הצמח ברחבי העיר (התמונות* נלקחו בשבוע האחרון):
The Rose Garden at Humboldthain Park - Wedding
Photo: Julia Rosenfeld
Photo: Julia Rosenfeld
Photo: Brianna Gasgonia
Doverbrücke, along the Spree, on the side of Doverstr. - Charlottenburg
Photo Credit: Kei Watanabe
Photo: Brianna Gasgonia
The first apartment building on Kohlfurterstr. @Wassertorplatz - Kreuzberg
Photo: Kat Rae
Bergmannstraße 68, 10961 - Kreuzberg
Photo: Enas Kaleel
Müllenhoffstraße, 10967 - Kreuzkölln
Photo: Ana Pătrăţel
Fontanepromenade 11, 10967 - Kreuzberg
Photo: Silvia Siracusano
Oderberger Str. 17, 10435 - Prenzlauer Berg
Photo: Emeline Rochefeuille
Skate-und Rollschuhbahn im Landschaftspark
Photo: Juliia Zaiets
The Garden-Cafe at the Holländer - Charlottenburg-Westend
Photo: Lilian Willix-Schwirtz
וה- ׳ווילד קארד׳ שלנו תהיתם? הנה לכם נקודה נוספת שאין לנו תמונה ממנה להמחשה, אך הגיעה כהמלצה. אם תחליטו לבחור ב״קלף-פרוע״ זה, נשמח אם תשלחו לנו תמונה ותספרו לנו איך היה:
No image: Wild Card: The corner of Rönnestr and Holzendorf - Charlottenburg
אז נשאר לי רק לאחל לכם: הסתגלות נעימה!
שני
Comments